Boodschap van een ezel


Door dit gedicht te schrijven heb ik je in het kort verteld over het karakter van de mini-ezel. De mini-ezel kwam veel voor op de Italiaanse eilanden Sicillie en Sardinie. Ze konden goed leven in de schrale omstandigheden op het eiland. Omdat ze zo klein waren konden ze makkelijk over de smalle paadjes lopen en klimmen. Een mini-ezel is dan wel klein, maar ook heel sterk. 

De mini-ezel kan wel 40 jaar oud worden en heeft een schofthoogte die niet hoger is dan 91cm. Als ze geboren worden zijn ze piepklein en wegen ongeveer 10kg. 

Een ezel is een heel zachtaardig dier, hij is heel sociaal en aanhankelijk. Wel heeft hij een heel eigen idee over hoe de dingen verlopen, dat noemen wij dan "koppig" al is dat niet helemaal terecht. Een ezel is namelijk heel erg een gewoontedier. Het liefst loopt hij dan ook altijd over hetzelfde paadje en weet hij graag wat hem te wachten staat. Als hij het niet vertrouwd dan neemt hij alle tijd om de situatie in zich op te nemen. Heeft hij begrepen dat alles goed is, dan zal hij zijn weg weer vervolgen.  

Een ezel is juist heel erg slim, als hij ergens van geschrokken is of iets heeft hem een nare ervaring gegeven dan zal hij er de volgende keer met een grote boog omheen lopen. Daarom moet je bij de opvoeding van ezels over een grote dosis geduld beschikken. Want, een ezel stoot zich in het gemeen niet twee keer aan dezelfde steen! Een ezel laat niet snel merken als hij pijn heeft, als verzorger moet je dus altijd goed opletten hoe het gaat met je ezel. Elke dag een borstelbeurt is daarom geen overbodige luxe, je merkt dan of de ezel wondjes heeft, ergens last van heeft en of zijn vacht er nog goed uitziet. Een ezel straf geven door slaag gaat je dus niet heel veel helpen om hem te laten luisteren, hoe harder je word des te minder een ezel voor je zal gaan doen.  

De mini-ezel heeft een heel karig rantsoen, ze krijgen dus het beste ook geen paardensnoepjes of andere snacks. Ze zijn het gelukkigst en het meest gezond als ze dagelijks hun portie gras of hooi krijgen. 

Een mini-ezel koop je niet zomaar. Ze zijn behoorlijk duur en omdat ze niet alleen horen te leven koop je er minstens twee tegelijk. Wij hebben onze mini-ezels gekocht bij ezelfarm Will Power in Schijf. De ezeltjes hebben een stamboom, een paspoort en zijn gechipt.